home  
  leidraad      programma     inspiratie       partners       locatie     inschrijven      downloads     contact

 

 

Een enige ontmoetingsdag voor al wie in contact is met mensen met dementie of mentale beperkingen: families, zorgverleners, zorgvoorzieningen en onderwijsinstellingen in Vlaanderen en Brussel.

Een dag om bij stil te staan, ervaringen uit te wisselen en je zacht te laten inspireren door lezingen, workshops, een boekenplank, een zintuigenstand en luchtige accordeonmuziek.

De voormiddag biedt twee wetenschappelijke lezingen: de ene over de werking van geheugen, humor en zintuigen en de andere over de werking van muziek.

In de namiddag volgen twee reeksen van telkens vijf ervaringsgerichte workshops. Hiervoor schrijven de deelnemers zich op voorhand in.

Methodiek van zacht communiceren met humor, zintuigen en muziek

Sinds 2005 bezoeken de Contactclowns Talking Stick mensen met dementie of mentale beperkingen, palliatieve patiënten en hun onmiddellijke kring. Ze voelen zich telkens geraakt wanneer zij ogenschijnlijk diep verzonken en/of moeilijk bereikbare mensen op een speelse en veilige manier weten te prikkelen en zien openbloeien. Communiceren met humor, zintuigen en muziek. Samen voelen en geraakt worden. Intens woordeloos contact en dan plots horen zeggen: “Wat een zaligheid”.

Deze diepe geraaktheid motiveert Contactclowns Talking Stick vzw om haar methodiek van communiceren met mensen met dementie of mentale beperkingen te delen met een ruimer publiek. ‘Zacht communiceren met humor, zintuigen en muziek’ kan bovendien de zorgen van zorgverleners, familieleden en de naaste kring van zorgbehoevende mensen verlichten.

Contactclowns Talking Stick vzw gelooft in verrijking door samenwerking en richt dit colloquium in samen met elf gedreven partners vanuit de betrokken sectoren en met steun van de Vlaamse Overheid.

Open je zintuigen en laat de lezingen, workshops en muziek binnenstromen via oren, ogen, neus, mond, handen … en zo je hart beroeren!